Singurul urs panda maro cu alb aflat în captivitate: Cum explică oamenii de știință coloritul simpaticului animal

de: Iulia Kelt
06 03. 2024

Qizai este unul dintre cele șapte exemplare de urs panda cu blană maro cu albă, fiind singurul specimen aflat în captivitate.

Motivul pentru acest colorit neobișnuită i-a intrigat mult timp pe oamenii de știință, dar, cu ajutorul geneticii, misterul pare să fie acum rezolvat.

Ce au descoperit oamenii de știință despre drăgălașul urs panda

O echipă de cercetători s-a ambiționat să determine dacă există vreo diferență în ADN-ul unui panda maro care ar putea explica culoarea neobișnuită.

În cadrul acestei investigații genetice, ei au secvențiat genomurile a 35 de panda gigant, incluzând doi pande maro (unul dintre aceștia fiind chiar Qizai), dar și alții.

Comparând secvențele rezultate, echipa a identificat ceea ce cred ei că este gena implicată: Bace2. Această genă codifică o enzimă implicată în divizarea proteinelor precursoare ale amiloidului, o moleculă cunoscută poate pentru rolul său în boala Alzheimer.

S-a descoperit că panda maro au două copii identice ale unei anumite variații a genei Bace2.

Cercetătorii nu s-au oprit însă aici. În căutarea validării descoperirilor lor, ei au secvențiat, de asemenea, ADN-ul altor 192 de panda negru și alb, iar analiza a relevat că niciunul nu avea două copii ale aceleiași variații în Bace2.

În momentul în care au creat șoareci cu mutația respectivă, folosind o metodă numită CRISPR-Cas9, șoarecii rezultați aveau blană deschisă la culoare.

Cercetarea, extrem de importantă pentru știință

„Cercetarea noastră a relevat că această mutație a redus numărul și dimensiunea melanozomilor firelor de păr la șoarecii fără gena Bace2 și posibil la panda maro, conducând în continuare la hipo-pigmentare”, scriu cercetătorii în lucrarea lor.

Melanozomii sunt structuri specializate în cadrul celulelor, responsabile pentru producerea și stocarea melaninei, un tip de pigment care poate determina culoarea pielii, a părului sau a blănii.

Astfel, o mutație în gena Bace2 ar putea afecta melanozomii din urșii panda și, implicit, le-ar face blana maro și albă în loc de negru și alb.

Următorul pas pentru cercetători este să investigheze această teorie și să afle cum ar putea funcționa aplicată practic.

Cu toate acestea, cercetarea actuală este un prim pas destul de important în rezolvarea puzzle-ului acestor urși panda.